Ad Geerdink (Westfries Museum): Suypen en vreten doet luttel weten

Ad Geerdink: Suypen en vreten doet luttel weten, Eten en drinken in de Gouden Eeuw

Wist je dat we in de Gouden Eeuw eigenlijk pas groenten zijn gaan eten? De keuken van de Gouden Eeuw waas zeer afwisselend en vol overdaad. Vandaar dat er in die tijd ook al een oproep tot matigheid  was. Niet alleen van publieke figuren zoals nu, maar ook door soort van  17e-eeuwse reclame in bijvoorbeeld schilderijen. Om de reclame boodschap in de schilderijen te herkennen moet je wel  de symbolische betekenis van bepaalde voorwerpen kennen, zoals een geschilde citroen, het meest gebruikte symbool voor matigheid. De goede verstaander verbaasde zich niet over een schedel op een rijk uitgedoste tafel. De schedel herinnerde de kijker aan zijn eigen sterfelijkheid en riep op te werken aan het eigen ziele heil. Er was ook geschreven reclame zo schreef de dichter Jacob Cats het kort maar krachtig op ‘Suypen en vreten doet luttel weten’.

www.wfm.nl 
Facebook: https://www.facebook.com/westfriesmuseum