Talloze verrassingen op SmaakExplosies, het creatiefste smaakfestival van Nederland!

 

Op 14, 15 en 16 september 2012 vindt alweer de vierde editie van SmaakExplosies plaats: het creatiefste smaakfestival van Nederland. Dit jaar binnen het thema “Het Verhaal van de Smaak”, in nauwe samenwerking met het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland. Op het festivalterrein (voormalige munitiefabriek in Zaandam) is ontzettend veel te proeven en te beleven voor jong en oud. Je gaat op ontdekkingsreis langs geuren en smaken, doet mee aan workshops, laat je entertainen, verrassen en bedienen.

SmaakExplosies biedt volwassenen en kinderen, smulpapen, culi’s, kunstenaars, liefhebbers en professionals drie dagen vol smakelijke en artistieke avonturen. Naast culinaire verwennerij en food-innovaties (stadstuinbouw & industrie), biedt het festival veel creatieve inspiratie, fooddesigners (o.a. de internationaal geroemde Culinaire Werkplaats) en kunstenaars. De locatie – Het Hembrugterrein - op zich is al een reden om het festival te bezoeken met zijn rijke, explosieve historie en unieke ligging, dicht tegen Amsterdam aan. Tussen de gerestaureerde, historische gebouwen, in een groene omgeving zet de festivalorganisatie allerlei ontdekroutes uit: theatraal, muzikaal, culinair, creatief, innovatief, historisch, stadstuinbouw, etcetera. En zoals elk jaar staan duurzaamheid en eerlijk voedsel hoog in het vaandel.

Maken en smaken
Op SmaakExplosies trapt Oneindig Noord-Holland knallend een nieuw thema af “Maken en Smaken: producties uit Noord-Holland”. Op het festivalterrein verzorgt Oneindig Noord-Holland een vol activiteitenprogramma voor jong en oud. Speciaal daarvoor strijken onder meer de volgende culturele instellingen neer op het festival: Universiteit van Amsterdam/Bijzondere collecties (historische kookboekencollectie), het Scheepvaartmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Marinemuseum, Zuiderzeemuseum, Westfriesmuseum, het ZaansMuseum en het Joodshistorisch museum.
Oneindig Noord-Holland is een verhalenplatform met als doel het toegankelijk maken van cultureel erfgoed voor een breed publiek. Het platform heeft verschillende uitingsvormen: een website met historische verhalen, mobiele applicaties; wandel- en fietsroutes en een televisieserie op RTV Noord-Holland en AT5.

Prijsvraag
Tijdens SmaakExplosies lanceert Oneindig Noord-Holland ook een prijsvraag. Het publiek mag 9 Noord-Hollandse sterrenchefs helpen met het vinden van nieuwe, Noord-Hollandse inspiratie. Lever dus eigen Noord-hollandse recepten in! Uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de uitreiking van Kookboek van het Jaar in januari 2013, in Amsterdam. Voorzitter van de jury is chef-kok Peter Lute, die tijdens het festival een kookdemonstratie historisch koken zal geven op 16 september.

SmaakExplosies, 14, 15 en 16 september, Hembrugterrein - Hemkade 18, Zaandam. 
Een bootverbinding (ieder uur) vaart tussen Amsterdam Centraal Station en het Hembrugterrein. Inclusief extra bereikbaarheid vanaf NS-station Zaandam. Parkeren is gratis.

 


Delen op FacebookLaatste nieuws