Hembrugterrein

SmaakExplosies vindt voor de vierde keer plaats op het mooie Hembrugterrein in Zaandam. Het Hembrugterrein is een oud industrieel complex met verschillende mooie oude gebouwen die verbonden worden door bossage, paden en weiden. Op het Hembrugterrein werd er tussen 1895 en 2003 in het diepste geheim munitie vervaardigd en getest. Om die reden was het niet toegankelijk voor de gewone burger.

Het unieke karakter en de historische waarde zijn een bezoek meer dan waard. Het Hembrugterrein maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. Sinds een aantal jaar heeft het een cultureel-creatieve bestemming gekregen. Voor de herontwikkeling van het terrein trekken de gemeente Zaanstad, het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) en de provincie Noord-Holland samen op en wordt het terrein stukje bij beetje ook toegankelijk voor geinteresseerde bezoekers. SmaakExplosies is een van de eerste en belangrijke gebruikers van het terrein en de naam verwijst dan ook naar de munitiehistorie. Andere gebruikers zijn de Taets Art Gallery, glascollectief Vrij Glas, theatergezelschap Aardlek en decorbouwer Florian Legters.
 
SmaakExplosies vindt wederom op een andere mooie plek plaats, gebouwen zijn gerenoveerd en divers in achitectuur. Er is veel groen in door te lopen, op te liggen, picknicken, lekker naar muziek te luisteren.

Voor meer infromatie over het terrein, zie: www.nieuwhembrug.nl
 
Het Hembrugterrein is niet zomaar een verlaten industriegebied. De ligging aan het Noordzeekanaal, de vele monumenten en het vele groen maken het tot een bijzondere en unieke plek.  
Op internationale schaal hebben Londen, Hamburg en Barcelona en vooral het Ruhrgebied laten zien hoe dit soort vergeten industriegebieden veranderd kunnen worden in
eigentijdse hotspots. Het terrein is een uitdaging voor creatieve en innovatieve ondernemers. Er is ook volop ruimte voor ambachtelijke bedrijvigheid, die zo goed past bij de roots van de Zaanstreek. Juist de combinatie van die twee kan leiden tot bijzondere kruisbestuivingen, waardoor het Hembrugterrein in de regio Amsterdam een uniek eigen gezicht krijgt: Industrieel Landgoed Nieuw-Hembrug. Er liggen er niet alleen maar kansen voor bedrijven.In de toekomst kun je ook als bezoeker op het Hembrugterrein terecht; om deel te nemen aan een congres of cultureel evenement of om meer te weten te komen over de bijzondere geschiedenis van dit terrein. Intussen is gestart met het opknappen van enkele monumenten, zodat die in gebruik genomen kunnen worden. Zo ontstaat langzaam maar zeker meer reuring op het terrein Geleidelijk aan zullen steeds meer ondernemers en bezoekers de bijzondere kwaliteiten van Nieuw-Hembrug gaan ervaren.